No menu items!

See Behind Walls. Overcome Limits. Enjoy Life

More
  Marius-Cătălin Popovici, un destin condus de pasiune

  Marius-Cătălin Popovici, un destin condus de pasiune

  Prea mulți dintre noi își duc viețile apăsați de stres și de un volum de muncă titanic, doar ca mai apoi să simtă nimic altceva decât regret. Ei bine, povestea de viață a pictorului Marius-Cătălin Popovici vă va demonstra că se poate și altfel. Asta dacă te lași ghidat de pasiune, de acea chemare lăuntrică pe care tu doar trebuie să știi să o asculți.

  Intrând în lumea artistului…

  Îi freamătă puțin vocea nefiind obișnuit să vorbească despre el, despre viața lui. Se uită cu o față senină, calmă la mine, încercând să-și mascheze nervozitatea ce-l cuprinde. E octombrie, prea cald pentru luna asta… mult prea cald.

  Soarele ne privește. Ne aflăm într-o mașină în parcare, amândoi pe locurile din față. E om ocupat și nu e de mirare. Un părinte ce poartă sub aripa lui trei copii — două fete și un băiat —, având-o alături la fiecare pas pe soția lui. Cu părul lung lăsat pe spate și hainele sobre închise la culoare, acesta mă privește prin ochii blânzi, verzi, și văd o flacără ce arde de mult timp. E împlinit.

  Se pregătește să se destăinuie unui necunoscut. E sceptic și circumspect la început, însă pe parcurs capătă încredere în mine.

  Cum și-a găsit pasiunile

  În urmă cu mai bine de 40 de ani se năștea la Târgu-Neamț, aproape de locul în care a copilărit Nică, Marius-Cătălin Popovici. Singur la părinți, Marius ne povestește că a fost un copil destul de cuminte. Ceea ce îl preocupa pe el cel mai mult era să deseneze.

  Marius-Cătălin Popovici, un destin condus de pasiune

  „Desenam de mic tot felul de prostioare, de la cai și mașini până la monștri pe care mi-i imaginam eu că ar putea exista.”

  Îi sclipesc ochii când rostește cuvintele, iar un zâmbet sincer i se întrevede pe fața uscățivă cu o barbă frumos aranjată. Îi este dor.

  Trece imediat, însă, în perioada liceului. Se vede ascultând rock, refugiindu-se în muzică, trăind acele momente de rebeliune de tânăr adolescent: cu părul lung (pe care și l-a păstrat până în ziua de astăzi) și purtând tricouri cu diferite trupe de rock inscripționate pe materialul prost de atunci.

  ,,Liceul a fost o perioadă în care am experimentat mult și am început să descopăr lucruri neștiute până atunci, lucruri noi. Atunci am simțit chemarea spre muzică, fotografie și pictură. Mă simțeam împlinit și fericit când puteam să creez.” spune apăsat Marius.

  Se uită în gol. Trec secunde bune pe ceas, însă se întoarce brusc spre mine amintindu-și că nu e singur.

  Pictura, muzica și fotografia

  După terminarea liceului teoretic Ștefan cel Mare din Neamț, Marius s-a decis, din moment ce una dintre pasiunile lui era pictura, să facă Facultatea de Teologie, concentrându-se pe pictură bisericească.

  Marius-Cătălin Popovici, un destin condus de pasiune

  ,,Între timp îmi plăcea să cânt și să fotografiez. Pozam foarte mult natura, însă acum m-am întors la 180 de grade și fotografiez mai mult oameni.

  Aveam un prieten care avea un aparat vechi cu obiectiv și mi-a plăcut foarte mult faptul că poți imortaliza un moment din viață pe care să-l poți revedea și mai târziu.

  După mult timp, anul acesta m-am hotărât să aplic pentru un curs în fotografie, să am oarecum o dovadă, o diplomă care să ateste faptul că pot să profesez în domeniu.” spune Marius cu o voce hotărâtă.

  Acum la 40 de ani, începe să-mi spună, pe un ton calm și armonios, că pasiunile pe care le-a avut și încă le are au realizat omul de astăzi.

  „Cât timp ai o pasiune nu poți să o ignori. E o chestie care îți cere tot timpul să faci ceva în privința asta. Pasiunea, de fapt, e ceva care te chinuie. E un talent, un dar al tău care cere să fie pus în valoare într-un fel sau altul.”

  Ultimele cuvinte au fost spuse cu atâta fervoare încât a venit o altfel de energie din partea lui față de cea de la început, cea de reticență. Se simțeau emoția și sinceritatea din glasul suav cu acel accent moldovenesc. Aveam în fața mea un om dedicat trup și suflet pasiunilor lui.

  ,,Fiecare pasiune are ceva special: din pictură trăiesc și întrețin și familia, prin fotografie evadez cumva din cotidian, iar muzica mă liniștește. De asemenea fac cursuri de chitară.” îmi nuanțează succint întreaga situație.

  Un artist nobil

  Cătălin ne-a povestit că a ajuns, de-a lungul timpului, să picteze o capelă într-un sat de pe lângă Fălticeni, ocnițe exterioare de la multe biserici, precum biserica din Rediu-Neamț, trei iconostase și mai multe icoane de diferite dimensiuni. Acum lucrează la o altă biserică, tot în apropiere de Fălticeni, județul Neamț.

  Marius-Cătălin Popovici, un destin condus de pasiune

  Dar asta nu e tot. Îmi povestește cum, de 6 ani, a început să organizeze tabere de pictură, să formeze grupuri de colindători de sărbători și să participe la festivaluri cu școlarii din sat.

  În viitor ar vrea să fie mult mai organizat. Ar vrea să coopteze persoane care să rezoneze cu ceea ce face el și să creeze o asociație în care să le ofere copiilor mai multe oportunități, activități prin care să-și dezvolte pasiunile.

  ,,Tot proiectul e doar o idee momentan.”, spune acesta realist, însă cu speranța că se va concretiza la un moment dat.

  Se lasă o liniște în mașină pentru câteva momente. Am rămas fără cuvinte, profund impresionat de povestea lui Marius.

  Dacă îți place Unfold Today, poți deveni un susținător oficial.
  Donează-ne o cafea și asigură-te că vom fi mereu aici pentru tine!
  P.S. Fiecare persoană care ne va susține financiar va primi cadouri, bonusuri și alte surprize din partea Unfold Today! De ce? Pentru că vrem să recompensăm cei mai mobilizați cititori!

  Become a Patron!

  Join us on social media!

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here