No menu items!

See Behind Walls. Overcome Limits. Enjoy Life

More
  .RO Cybersecurity 'made in România': Scutul anti-hackeri al NATO

  Cybersecurity ‘made in România’: Scutul anti-hackeri al NATO

  Ingeniozitatea tinerilor IT-iști români salvează lumea de hoții de informații cibernetice.

  Trăim Într-o lume în care atacurile cibernetice pot avea urmări comparabile cu cele ale primelor două războaie mondiale. Din fericire, România reprezintă una dintre cele mai abile țări în combaterea acestora. Nu degeaba suntem membri ai Centrului NATO de cybersecurity și proaspăt încoronați drept campioni europeni pe probleme de securitate cibernetică.

  Anul 2019 a adus România în prim-planul NATO în ceea ce privește demersurile de contracarare a furtului de informații cibernetice. Astfel, echipele române de experți în cybersecurity se află pe frontul principal de luptă împotriva amenințărilor virtuale:

  • Criptarea de date și cererea unei recompense (ransomware)
  • Malware-uri
  • Păcălirea utilizatorilor pentru obținerea datelor personale
  • Mail-uri infestate cu programe dăunătoare (phishing), etc.

  Cum a ajuns România în conducerea Centrului de Excelență NATO în Cybersecurity

  Pe 13 iunie 2019, România a devenit membru al Centrului de Excelență NATO în Cybersecurity din Tallinn, Estonia. Și nu este doar un simplu membru, ci una dintre cele mai importante piese din structură. Are roluri chiar în conducerea centrului.

  Dar întrebarea vine: “Cum a ajuns țara noastră într-o asemenea poziție?”

  Anton Rog despre Cybersecurity’-ul fabricat în România

  “Este un efort comun al Ministerului Apărării, al Serviciului Român de Informaţii, al Ministerului Afacerilor Externe şi al misiunii diplomatice din Tallinn, care a durat vreo 2 ani de zile. Serviciul (SRI – n.r.) (…) a trimis deja un specialist (…), specialist care între timp a fost promovat ca şef al structurii ‘Analiză mare’ şi director la 4 programe de curs de acolo, adică deja în conducerea Centrului de Excelenţă.”

  Anton Rog – director general în cadrul Centrului Național Cyberint al SRI -, pentru Agerpres.

  Cu ce se ocupă Centrul de Excelență NATO din Tallinn

  Centrul de Excelență NATO pe cybersecurity din Tallinn
  Photo: NATO CCDCOE

  “The NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence” este un ‘hub’ format din 25 de națiuni: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite.

  Scopul centrului este să sprijine națiunile membre, dar și NATO, în problemele legate de securitate cibernetică. Acest lucru are loc prin adunarea la un loc de cercetători, analiști și profesori din diferite domenii. Câteva exemple ar fi: militari, guvernatori, academicieni și lucrători din industria cibernetică în general.

  România a apărut pe harta securității cibernetice europene în urma aderării în CCDCOE. Dar statul tricolor are și alte beneficii.

  “O dată – eşti între primele 20 de naţiuni (n.r. 25 de națiuni) care se ocupă de excelenţa în cyber, adică eşti între primii din lume care contează. Şi a doua – ai acces la forme de instruire foarte bune la nişte preţuri modice. (…) Sunt nişte cursuri de o calitate foarte bună la Tallinn şi dacă eşti naţiune-sponsor accesul la cursuri este foarte facil. Adică un curs pe care în altă parte îl plăteşti cu câteva mii de euro, aici este vreo 200 de euro taxa. Putem să aducem instructori de aici de la Centru în România. Adică dacă vrem instruim 30 o dată la Ministerul Apărării sau la SRI, aducem un instructor, facem o clasă la ei sau la noi şi instruim mai mulţi”

  Anton Rog

  Tinerii IT-iști români, campionii Europei la cybersecurity

  Încă de pe băncile facultății, mulți dintre studenții români din domeniul IT excelează în ceea ce fac. Fie că e vorba de informatică, programare sau securitate cibernetică, tinerele talente ne fac mândri că suntem români.

  Iată un exemplu. Doar cu câteva zile în urmă, România a devenit campioană europeană la cybersecurity surclasând alte 19 națiuni.

  Clasament competiție cybersecurity. România pe primul loc.
  Photo: europeancybersecuritychallenge.eu

  Competiția European Cyber Security Challenge 2019 a avut loc în intervalul 9-11 octombrie la Palatul Parlamentului din București. 

  Cine sunt mințile din spatele triumfului României?

  Lotul naționalei României
  Robert Vulpe (căpitan), Robert Dobre, Dragoş Albăstroiu, Ioan Dragomir, Mihai Dăncăescu, Cristian Done, Matei Bădănoiu, Alexandru Top, Tudor Moga şi Mihai Cioată / Photo: Hotnews

  Antrenați de expertul în securitate cibernetică Ioan Constantin, cei 10 tineri din spatele reușitei au evidențiat din nou ingeniozitatea României. Spun ‘din nou’ deoarece naționala noastră s-a clasat pe locul II la campionatele de cybersecurity din 2016 și 2017.

  Încercările la care au fost supuși participanții la competiție au fost extrase din următoarele domenii:

  • securitate web
  • criptografie
  • inginerie inversă şi investigaţii
  • programare
  • atac şi apărare
  • securitate Linux/windows/macOS
  • securitate telefoane mobile.

  Echipele finaliste au trebuit să se adapteze unui scenariu care presupune dezvoltarea şi apărarea unei infrastructuri. Partea cea mai importantă a fost dezvoltarea şi apărarea propriei infrastructuri. Atacarea celorlalte echipe a adus puncte, a scris Agerpres.

  European Cyber Security Challenge face parte din “Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE)”. Concursul aduce beneficii atât participanților – cărora li se oferă oportunități de muncă în domeniu -, cât și Uniunii Europene în general. Lipsa specialiștilor în cybersecurity pe actuala piață de muncă nu este deloc sănătoasă cu atât de mulți hackeri prin preajmă.

  Cătălin Aramă, director CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), citat de Digi24.

  ”Vorbim mereu de educaţie în domeniul securităţii cibernetice şi de nevoia de resursă umană. Iată că această competiţie dovedeşte că abordăm amândouă problemele.”

  În final, România poate fi descrisă drept o pepinieră de experți în cybersecurity. Aceasta joacă un rol de importanță internațională în combaterea atacurilor cibernetice caracteristice erei tot mai digitalizate în care trăim.

  Dacă îți place Unfold Today, poți deveni un susținător oficial.
  Donează-ne o cafea și asigură-te că vom fi mereu aici pentru tine!
  P.S. Fiecare persoană care ne va susține financiar va primi cadouri, bonusuri și alte surprize din partea Unfold Today! De ce? Pentru că vrem să recompensăm cei mai mobilizați cititori!

  Become a Patron!

  Claudiu Pop
  Founder of Unfold Today

  Join us on social media!

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here