More
  .RO Semnat, Claudiu Urzeala tronurilor din autobuz: Te așezi sau pieri

  Urzeala tronurilor din autobuz: Te așezi sau pieri

  Un altfel de 'Game of Thrones'.

  În ziua de astăzi, lumea devine din ce în ce mai leneșă. Acest fapt se datorează, în principal, progreselor tehnologice. Dar ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că mulți oameni au ajuns să aibă dificultăți chiar și în a sta în picioare pe autobuz.

  Prin urmare, găsirea unor scaune neocupate de îndată ce te urci pe un vehicul de transport în comun seamănă cu o vânătoare. Multă lume o practică. Și nu mă refer doar la cei în vârstă.

  O incursiune în lumea sălbatică a vânătorilor de scaune

  Acum câteva zile, eram în drum spre casă de la sala de fitness. Luasem autobuzul. Era aglomerat, iar majoritatea locurilor erau ocupate de bătrâni, ca de obicei. Însă un lucru – mai exact o persoană -, mi-a atras atenția.

  Era o fată de vreo 25 de ani. A urcat în autobuz la o stație după mine. Nu era nimic în neregulă cu ea, exceptând faptul că se uita peste tot pentru a găsi un scaun vacant. Din nefericire, era oră de vârf și toată lumea se întorcea de la muncă. A trebuit să stea pe picioarele ei.

  Vânătoarea începe…

  Tânăra și-a scos telefonul și căștile văzându-și mai apoi de treabă. Nu am putut să trec cu vederea ritualul pe care-l afișa. A început să își ridice privirea la intervale de 5 secunde. De ce? Pentru a pândi dacă nu cumva se eliberează vreun loc, desigur.

  De obicei, acest gen de oameni chiar mă enervează. Este atât de greu să stai pe propriile picioare? Este o sarcină atât de dificilă încât trebuie să mijești ochii în căutare de locuri libere? Dacă scaunele ar avea o funcție de masaj, nu aș spune nimic. Cu toții avem nevoie de unul după o zi de muncă, nu-i așa?

  Totuși, această fată nu a avut acest efect. Și nu pentru că arăta extraordinar. În schimb, s-a dovedit a fi extrem de amuzantă. Asta datorită celor întâmplate două stații mai departe.

  O femeie care stătea chiar lângă ea se ridicase de pe scaun, chiar înainte ca autobuzul să-și deschidă ușile. La câteva secunde distanță, În timp ce tânăra se pregătea să-și adjudece recompensa mult râvnită, a ezitat – surprinzător. De ce? O mulțime de femei în vârstă au urcat în șir indian pe autobuz. Imaginați-vă că tânăra se așeza și se ridica de fiecare dată când una dintre bătrâne trecea pe lângă scaunul ei. Impresionant – având în vedere cantitatea de bun simț manifestată prin gestul repetitiv -, dar foarte amuzant în același timp.

  După toată munca depusă, a sfârșit prin a își ceda locul uneia dintre bătrâne. Deci, se pare că cei în vârstă au un avantaj când ies la vânătoare. Dar oare ar trebui?

  De ce să nu îți cedezi locul persoanelor mai în vârstă

  Urzeala tronurilor din autobuz
  Photo: Independent / Getty

  Obiceiul de a oferi locurile din autobuz persoanelor în vârstă este considerat, în societatea de astăzi, un semn al bunelor maniere. Deși am tendința de a respecta practicile cavalerești, o opinie a unui profesor de la Oxford mi-a schimbat părerea.

  “Trebuie să încurajăm activitatea pe măsură ce îmbătrânim – să nu le spunem oamenilor să stea cu picioarele în sus. Nu luați o scară automată pentru părinții dumneavoastră. Instalați, în schimb, o balustradă. Și gândiți-vă de două ori înainte de a renunța la locul vostru în autobuz sau tren în favoarea unei persoane mai în vârstă. Să stea în picioare este un exercițiu excelent pentru ei,”

  Sir Muir Gray – care este de asemenea și consilier clinic pentru Public Health England -, pentru
  The Sun.

  Are dreptate. Majoritatea oamenilor abia se mișcă când sunt bătrâni și nu numai. Găsesc tot felul de scuze pentru a face cât mai puține activități. După părerea lor, odihna înseamnă să dormi sau să stai pe scaun. Pe scurt, cifrele din buletin i-au indus în eroare. Astfel, nu au luat în considerare că lipsa activității fizice i-a făcut, de fapt, incapabili de anumite lucruri, nu îmbătrânirea lor.

  Dacă nu mă credeți, aveți încredere în știință

  Experți din domeniul sănătății au susținut – în The British Medical Journal – că persoanele în vârstă „își pot crește nivelul de fitness la cel al unei persoane cu un deceniu mai tânără cu exerciții fizice regulate.”

  Experții au oferit și exemple de activități care s-au dovedit a da rezultate pozitive asupra sănătății oamenilor.

  „Sălile de fitness, plimbările în grup, grădinăritul, cluburile de gătit și voluntariatul au dovedit că îmbunătățesc sănătatea și bunăstarea oamenilor de toate vârstele”

  Te așezi sau stai în picioare. E alegerea ta. Așa se desfășoară “Urzeala tronurilor din autobuz”.

  *NOTĂ: Deși rareori mă așez în autobuz, îmi ofer întotdeauna scaunul persoanelor în vârstă care se confruntă cu dificultăți vizibile pentru a rămâne în picioare sau celor care par grav bolnavi. Nu le pune viața în pericol. Chiar și o singură frână bruscă le-ar putea dăuna.

  Dacă îți place Unfold Today, poți deveni un susținător oficial.
  Donează-ne o cafea și asigură-te că vom fi mereu aici pentru tine!
  P.S. Fiecare persoană care ne va susține financiar va primi cadouri, bonusuri și alte surprize din partea Unfold Today! De ce? Pentru că vrem să recompensăm cei mai mobilizați cititori!

  Become a Patron!

  Claudiu Pop
  Fondator Unfold Today

  Join us on social media!

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here