Risipa Alimentară: Cele 3 motive pentru care o practicăm
Photo: lovefoodhatewaste.ca / sustainability-times.com

Rasa umană poate fi descrisă ca un fiu risipitor al Mamei Natură. Fără îndoială, noi suntem principalii vinovați – în comparație cu celelalte specii inhabitante ale Pământului -, în ceea ce privește risipa alimentară. Prin urmare, dăunăm fără rușine mediului înconjurător, de multe ori chiar fără să știm asta.

Am vrut să aflăm de ce oamenii risipesc aproximativ o treime din producția mondială anuală de alimente. În acest scop, ne-am croit drum spre miezul problemei. Ce am aflat? Am găsit cele trei obiceiuri umane care provoacă cea mai mare cantitate de risipă alimentară.

Cumpărăm prea mult

Risipa Alimentară: Cele 3 motive pentru care o practicăm
Photo: gpointstudio / Shutterstock.com / moneytalksnews.com

Ciclul risipei alimentare începe la mall sau la magazinele cartier pe care le frecventăm zilnic. Cred că acest scenariu va suna familiar. Mergi la magazin și îți umpli căruciorul de cumpărături cu tot ce ți-ai notat pe lista de cumpărături. Totul bine până când decizi să adaugi în coș acele produse de care nu ai nevoie. Te aștepți să le folosești cândva în bucătărie. Da, le vei folosi… să îți umpli coșul de gunoi.

Apoi, ajungi acasă și îți umpli frigiderul cu noile achiziții. Dar ce să vezi? Nu mai poți zări ce se află în fundul rafturilor. Ei bine, asta se întâmplă când cumperi doi pui în loc de unul. Sau trei cutii de lapte în loc de una și cincisprezece iaurturi cu conținut scăzut de grăsime. Asta doar pentru că erau la promoție și plănuiești să începi o dietă săptămâna viitoare. În majoritatea cazurilor, un frigider supraîncărcat va duce la risipa alimentară. De ce? Al doilea obicei toxic îți va arăta răspunsul.

Frica de otrăvire

Risipa Alimentară: Cele 3 motive pentru care o practicăm
Photo: Pepgooner

Acest obicei începe cu frigiderul și se termină deasupra coșului de gunoi. Este ușor să ajungi cu un produs expirat apărut din senin în mâna ta. Mai ales dacă ai frigiderul umplut până la refuz. Asta se întâmplă pentru că ai uitat de produsele stocate în fundul frigiderului. Sau, desigur, pentru că nu ai avut apetitul necesar să mânânci toată mâncarea înainte să expire. Ca rezultat, o cantitate considerabilă de mâncare va fi risipită.

Oamenii au devenit din ce în ce mai comfortabili, iar sensibilitatea lor a crescut vizibil în ultimele decenii. Prin urmare, dacă vedem un măr cu o porțiune putrezită, de cele mai multe ori îl vom arunca la gunoi. Fără ezitare – chiar dacă 75% din el ar fi numai bun de mâncat! Desigur, cei mai economi dintre noi ar fi tăiat secțiunea afectată a mărului și ar fi mâncat restul.

Gătim prea mult – Resturi de mâncare

Risipa Alimentară: Cele 3 motive pentru care o practicăm
Photo: simez78/Shutterstock

Să nu termini toată mâncarea din farfurie este una dintre principalele metode de a o risipi. Asta doar dacă nu ai un câine prin preajmă. Doar gândește-te de câte ori ai mâncat doar jumătate din mâncarea pe care ai comandat-o la restaurant. Sau amintește-ți de câte ori te-ai simțit săturat și ai aruncat resturile la gunoi. Pură risipă!

Cele de mai sus au fost confirmate de un studiu. Acesta a descoperit că mâncarea gătită este una dintre principalele surse – urmată de legumele crude nefolosite -, ce produc risipa alimentară.

Pe scurt, cumpărăm prea mult, ne este frică când nu e cazul și gătim prea mult. Aceste obiceiuri pot fi schimbate dacă oamenii ar fi mai conștienți de acțiunile lor. În final, majoritatea alimentelor aruncate ajung în groape de gunoi și vor dăuna mediului înconjurător.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here